Glamping telthytte

Folk spørger ofte: “Hvad er Glamping” og “Hvad er en Hammerly telthytte” 

Det hurtige svar er, at Glamping er luksuriøs camping og at Hammerly er Glamping alternativet til de traditionelle sheltere og outdoor oplevelser. 

Men for at det svar giver mening, bliver vi nødt til at se lidt mere på friluftslivet og de forskellige overnatningsmuligheder, der findes og hvordan disse opleves. Normalt forbinder man friluftslivet med overnatninger i fri luft, telt, hængekøje eller i et shelter. Dette ofte med liggeunderlag og sovepose. 

I luksus enden kan man vælge forskellige hytte/værelse løsninger. Campinghytter eller diverse b&b tilbud, tilbyder ofte en ordentlig madras eller en dobbeltseng, man kan dele med ledsageren. 

Det er så imellem det simple friluftsliv og campinghytten, at glamping overnatning/oplevelsen findes. Ordet Glamping er opstået ved at sammensætte ordene: glamourøs og camping. Glamping er et lidt løst begreb og dækker over uendelig mange fortolkningsmuligheder. Dog er det primære i glamping, at det oftest er en overnatningsmulighed i telt med varierende grad af luksus. 

Glamping teltenes udformning er meget varieret, lige fra mindre drivhus telte med udsigt i centrum, til store bomuldstelte, tipier, og campingvogns fortelt lignende konstruktioner med fokus på rummelighed. Ofte er et glamping telt en lidt mere langtids opstillet løsning, med tæt gulv dug eller et fast gulv. Det kan nemt sammenlignes med et telt på en terrasse. Nogle glamping telte har installeret specielle brændeovne udviklet til netop telte og andre tilbydes med fuldt køkken – måske endda med køleskab og andre luksusgoder.

Glamping oplevelser tilbydes både på campingpladser, festivaler, privat og i forbindelse med  naturoplevelser. 

Hammerly har udviklet vores egen glamping løsning, som kaldes telthytte. Som navnet beskriver er det en kombi mellem en hytte og et telt. Telthytten er udviklet til at tilbyde det bedste fra både teltet og hytten. For at kunne definerer fordele og ulemper ved telte og hytter, er her lidt refleksioner på de forskellige overnatningsmuligheder. 

Sove direkte på jorden, er den mest autentiske udendørs oplevelse man kan få. Den opgraderes med sovepose, liggeunderlag og diverse overdækninger. I denne mulighed er man helt ude i elementerne – her opdager man hurtigt, hvis det begynder at regne eller blæse midt på natten, eller hvis man får lagt sig på en myretue. 

Skal man lidt væk fra myretuen og liggeunderlaget, kan man opgradere til en hængekøje. Disse fås i mange forskellige designs og størrelser. Her kan man vælge åbne hængekøjer, lukkede med insektnet eller overdækkede, igen alt efter, hvor autentisk en oplevelse man ønsker, samt hvad vejr byder på.. 

Næste skridt er teltet, tilbage kommer liggeunderlaget eller en luftmadrasse. Her kommer man ud af elementerne, og oftest er teltene med bund dug, således at man får en barriere mellem naturen og ens soveplads. Helt klart en god løsning, hvis man er på farten og skal have en let oppakning og en barriere med elementerne. 

Jo større telt man går med, jo mere kan man fylde inde i teltet. Og får teltet en fast bund, følger en masse nye muligheder med. Det gør det nemmere at have siddegruppe, køkken og endda en hævet seng inde i teltet.

Inden vi hopper videre til hytten, kommer shelteret. Definitionen af et shelter, er et sted man kan være i læ. Herhjemme tænker vi shelter, som de her mindre “træhytter”, der står rundt om i skove og private haver. Et shelter kan også være af mere primitiv karakter, f.eks. opført i grene med blade og mos som tag. 

Tager vi udgangspunkt i det “traditionelle” shelter herhjemme, kan det nemt give nogle fordele over teltet. Man får fast tag over sig og en hævet platform, at sove på med liggeunderlag/luftmadras, samtidig med at man har kontakt til naturen, lydende og elementerne gennem en eller flere åbne vægge. Ofte er sheltere primært en soveplads med opholdsmulighed, hvor ens daglige gøremål skal gøres ude i fri luft. 

I en hytte får man den sidste luksus med, dog begynder man at tabe den autentiske følelse. Alt efter hvor meget man vil udendørslivet, kan man selvfølgelig argumentere for at man taber den så snart man sover under et overdække. I hytten kommer man væk fra elementerne, lydende og egentlig hele udendørs oplevelsen. 

Hammerly ønsker med telthytterne at tilbyde en speciel glamping oplevelse – en hybrid mellem hytten og teltet. Rammerne til at kunne nyde udelivet, lydende, naturen og elementerne, uden at skulle undvære den gode seng, et ordentlig sted at sidde og lave mad og endda muligheden for en brændeovn. Telthytten består af en bund i kvalitetstræ, leveret som et samlesæt – som nemt kan samles af 2 personer og en skruemaskine – samt en top i teltdug. Her er vores 3 muligheder til teltdug:

  1. Den autentiske udgave “Classic” med en 100% uimprægneret bomuldsdug, som giver tanker tilbage til prærievognen ude på sletten. Den henvender sig primært til sommerbrug og bør pakkes væk uden for sæsonen.
  1. “Retro” er cognacfarvet og udført i kraftigt dug. Det er et stof, der kan stå imod vejret hele året igennem og er til at holde ren. “Retro” er det simple alternativ  til “Optimum”. Kraftigt og funktionelt. Et godt valg til helårsbrug, også hvis man ønsker at nyde ydersæsonen foran brændeovnen i sin telthytte.
  1. “Optimum” udgaven er udført i en kraftig dug, som man kender fra de førende producenter af fortelt til campingvogne. Det er en canvas, der kan stå imod vejret hele året igennem og er nemmere at holde ren. “Optimum” udmærker sig også ved at have vindue, og et insektnet til døren. Vores top telt, og bestemt det rette valg, hvis man ønsker at hygge sig foran brændeovnen i sin telthytte i regn og rusk. 

Hammerly telthytter henvender sig til flere målgrupper; lige fra den private luksus oplevelse i haven, til campingpladser og festivaler. Det er egentlig kun indretningen, der afgør formålet. Måske endda som hjemmekontoret?

En teknisk ting der adskiller glamping løsningerne fra sheltere, er lovgivningen omkring opførelsen af disse. Sheltere betragtes ikke som et skur, men som en bygning til overnatning. Dette er ret vigtigt, da der derfor skal ansøges om byggetilladelse, med alt dertil hørende dokumentation om tegninger, placering på grunden, brandklasser, beklædnings materiale osv. En lidt større omgang for de fleste, der blot ønsker et frirum. 

Glamping løsningerne derimod er et telt og en terrasse. Sålænge en terrasse ikke er væsentligt over terræn, kræver disse oftest ikke byggetilladelse. 

Nogle kommuner skelner også i mellem midlertidige og permanente konstruktioner ud fra om de er placeret på støbt/nedgravet fundament vs. midlertidige konstruktioner placeret oven på jorden på f.eks fliser. Hammerly anbefaler at sætte telthytten på 9 fliser/lecablokke, for nem og hurtig opsætning.

Opsætning af en normal hytte vs. en telthytte: Når man endelig har fået støbt grund, samlet alle (ofte mange) elementer og monteret den ønskede tagbeklædning på sin hytte, kan der sagtens være gået en halv sommer, og hytten står ret permanent på dens placering. 

En telthytte derimod kan samles på en eftermiddag. Den modtages i 10 primær dele (2 bund moduler, 6 sidemoduler, 1 telt, 1 stærk teltkonstruktion (teltstænger) samt nogle montage dele. De 2 bund moduler placeres på de 9 fliser/legablokke, hvorefter siddere monteres en efter en. Så samles teltkonstruktionen og placeres efterfølgende oven på siderne. Teltet trækkes på og sættes fast med de medfølgende elastikker. Så kan man bruge resten af sommeren på at indrette og hygge foran brændeovnen, i sin opsatte telthytte.

Mads Johansen – Ejer / Hammerly